logo
logo






Dňa
14.11.2013 sa
v priestoroch Hotela Carlton v Bratislave konalo záverečné slávnostné vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie cien víťazným školám. 

Slávnostné vyhodnotenie súťaže otvoril a jej celý priebeh viedol Ing. Dušan Janíček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) za potravinárstvo. Na úvod uviedol krátku informáciu zo štatistiky k súťaži Hovorme o jedle a privítal pozvaných hostí - Milana Semančíka (predsedu SPPK), Štefana Adama (štátneho tajomníka MPRV SR), Ondreja Divinského (riaditeľa odboru základných škôl MŠVVaŠ SR), Jozefa Urminského z PPD-Prašice so sídlom v Jacoviach, zástupcov odborných garantov a víťazných škôl. 
 

 







Dušan Janíček vyjadril úprimné potešenie z toho, že súťaž oslovila mnohé základné školy vo všetkých krajoch SR a slovo odovzadl Milanovi Semančíkovi, predsedovi SPPK



Milan Semančík bol veľmi rád, že môže všetkých zúčastnených osobne privítať na tomto slávnostnom vyvrcholení súťaže Hovorme o jedle. Uviedol základné fakty v oblasti poľnohospodárskej a potravinárskej výroby na Slovensku a zásobovania obyvateľstva potravinami. Vyjadril presvedčenie, že aktivity v rámci súťaže Hovorme o jedle prispejú k tomu, aby sa deti a mládež viac zaujímali o danú problematiku a odstránia si prípadné medzery vo svojich poznatkoch.
Príhovor Milana Semančíka na stiahnutie. 

Následne Dušan janíček požiadal o slovo Štefana Adama, štátneho tajomníka MPRV SR, ktoré nad súťažou Hovorme o jedle prevzalo záštitu a zároveň aj projekt finančne podporilo. 

Ako uviedol štátny tajomník MPRV SR Štefan Adam, prioritou rezortu je zvyšovanie predaja slovenských výrobkov na vnútornom trhu. „Preto sme príjemne potešení, že do súťaže Hovorme o jedle sa zapojil taký vysoký počet základných škôl a žiakov. Naše poďakovanie patrí ich manažmentom, učiteľom a vôbec všetkým, ktorí sa pričinili o to, že toto podujatie nebolo formálne a prinieslo množstvo zaujímavých a inovatívnych prístupov k jednotlivým súťažným témam. Veríme, že aj vďaka nemu sme zasa o krôčik bližšie k tomu, aby už samotné deti začali intenzívnejšie vnímať problematiku zdravej výživy, zdravého životného štýlu, ale napríklad aj spotrebiteľského patriotizmu, ktorý je vo viacerých krajinách dosť výrazný, zatiaľ čo na nás ešte v tomto smere čaká veľa práce“, zdôraznil štátny tajomník.
Príhovor Štefana Adama
na stiahnutie. 


Dušan janíček poprosil o postrehy k súťaži Hovorme o jedle aj pána Ondreja Divinského, riaditeľa odboru základných škôl MŠVVaŠ SR.  Ondrej Divinský rovnako ako jeho predrečníci vyzdvihol prácu učiteľov, na pleciach ktorých stojí významná úloha vo vzdelávaní detí a mládeže a bez chute ktorých by sa táto súťaž neuskutočnila. Zároveň uviedol, že téma potravín a výživy a s ňou spojené vzdelávanie v oblasti zdravého životného štýlu, patria k významným témam Ministerstva školstva a oceňujú aktivity, ktoré sa v znamení týchto otázok pripravujú.

Nasledovalo vystúpenie Zuzany Ciesarovej z Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorá pracovala aj v hodotiacej komisii. 

„Žiaci i učitelia prejavili v súťaži naozaj veľký elán, schopnosti, aj invenciu“, konštatovala Zuzana Ciesarová z Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorá pôsobila v hodnotiacej komisii. Veľký obdiv vyjadrila aj smerom k rodičom a zamestnancom školských jedální a klubov, ktorí v mnohých prípadoch neváhali venovať svoj čas a nadšenie pre zorganizovanie mnohých zaujímavých podujatí. Ľudia podľa nej dnes žijú v hektickom tempe a nielenže sa nedokážu dobre orientovať v ponuke potravín v obchodoch, ale nezriedka nemajú ani doma čas na prípravu kvalitnej stravy. Vyjadrila presvedčenie, že aj táto súťaž prispela k tomu, že sme sa o jedle a hospodárení s jedlom naučili opäť niečo nové.
Príhovor Zuzany Ciesarovej na stiahnutie. 

Ďalej Dušan Janíček odovzdal slovo Ivete Truskovej, štátnej zástupkyni hlavného hygienika SR a vedúceho služobného úradu Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá nás oboznámila s potrebou vzdelávania o potravinách a výžive na zákaldných školách z pohľadu organizácie, ktorú zastupovala. 


„Správna výživa zohráva od útleho veku významnú úlohu v prevencii vzniku rôznych poškodení zdravia, prejavujúcich sa často až v dospelosti. Správne stravovacie návyky sa vytvárajú a udržujú lepšie u najmenších detí, ako v neskoršom veku“, uviedla Iveta Trusková, štátna zástupkyňa hlavného hygienika SR a vedúceho služobného úradu Úradu verejného zdravotníctva SR. Vysoko ocenila realizáciu tejto aktivity hravou, veku primeranou formou za využitia kreatívnych a inovatívnych postupov.
Príhovor Ivety Truskovej na stiahnutie.



Nasledovalo udeľovanie ocenení pre víťazné školy
v prvom ročníku súťaže "Hovorme o jedle"


Dušan Janíček poprosil zástupcov ocenených škôl, aby si po prečítaní ich názvu prišli prevziať ocenenia z rúk predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka, štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Štefana Adama a riaditeľa odboru základných škôl Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Ondreja Divinského.

Prvou vyhlásenou dennou témou v pondelok 14. októbra bol Chlieb, pečivo, obilniny, ryža a cestoviny. Hodnotiaca komisia obdržala na túto tému dovedna 112 súťažných príspevkov a za najlepší z nich ohodnotila ten, ktorý zaslala Základná škola v Slatinských Lazoch z Banskobystrického kraja. Srdečne jej blahoželáme k víťazstvu.


Druhou dennou témou v pondelok 14. októbra boli Potraviny - zdroj života. Zo 74súťažných príspevkov zaujal hodnotiacu komisiu najviac ten, ktorý spracovala Spojená škola svätého Františka Assiského, organizačná zložka Základnej školy na Kláštornom námestí číslo 1 v Malackách, teda v Bratislavskom kraji. Srdečne blahoželáme.




Zoznam ocenených na slávnostnom odovzdávaní rozšírila víťazná škola v prvej dennej téme, ktorá pripadla na utorok 15. októbra a bola ňou Zelenina a ovocie. Táto téma bola najpočetnejšie zastúpená, pretože hodnotiaca komisia v jej rámci obdržala až 137 súťažných príspevkov. Za najlepší bol vybraný príspevok Základnej školy s materskou školou Jána Hollého v Pobedime z Trenčianskeho kraja. Srdečne blahoželáme.




Druhou dennou témou v utorok 15. októbra bolo - Dodržiavaj pitný režim! Spomedzi 91 súťažiacich škôl v tejto téme zvíťazila Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej zo Žilinského kraja. Srdečne blahoželáme.


V stredu 16. októbra bolo prvou dennou témou Mlieko a mliečne výrobky. Medzi 119 súťažiacimi školami v rámci tejto témy sa hodnotiacej komisii najviac páčil príspevok zo Základnej školy na Žitavskej ulici číslo 1 v Bratislave z Bratislavského kraja. Srdečne blahoželáme.


 

Druhou dennou témou, ktorá pripadla na stredu 16. októbra, bolo Sleduj informácie na obaloch potravín! Spomedzi 64 súťažných príspevkov získal najvyššie ocenenie ten, ktorý poslala Základná škola Pavla Križku v Kremnici z Banskobystrického kraja. Srdečne blahoželáme.


Na dennú tému Mäso, ryby, vajcia, strukoviny, ktorá pripadla na štvrtok 17. októbra, obdržala hodnotiaca komisia dovedna 74 súťažných príspevkov. Víťazstvo pripadlo Základnej škole s materskou školou na Školskej ulici číslo 8 v Spišskom Bystrom z Prešovského kraja. Jej zástupcovia nemohli pricestovať na slávnostné odovzdávanie cien, preto im ocenenie bolo zaslané poštou. Srdečne blahoželáme.
 

Druhou dennou témou vo štvrtok 17. októbra bolo - Odkiaľ jedlo pochádza. Do nej sa zapojilo 71 súťažiacich škôl, spomedzi ktorých prvenstvo získala Základná škola s materskou školou v Rakoviciach z Trnavského kraja. Srdečne blahoželáme.




V piatok 18. októbra boli prvou súťažnou témou Tuky, sladkosti a soľ. Medzi 73 súťažiacimi školami sa v jej rámci najviac presadila Základná škola v Horných Semerovciach z Nitrianskeho kraja. Srdečne blahoželáme.




Druhou dennou témou v piatok 18. októbra bolo - Jedz a hýb sa! Zo 109 súťažných príspevkov hodnotiaca komisia najvyššie ocenila ten, ktorý zaslala Základná škola na Levickej ulici číslo 903 vo Vrábľoch z Nitrianskeho kraja. Srdečne blahoželáme.


Hodnotiaca komisia prisúdila ocenenie Najaktívnejšia škola súťaže Hovorme o jedle Základnej škole s materskou školou vo Vikartovciach z Prešovského kraja. Žiaľ, jej zástupcovia nemohli prísť medzi nás, a tak im ocenenie bolo odovzdané poštou. Srdečne blahoželáme.

Organizátori sa rozhodli udeliť aj dve ocenenia vo forme vecných cien za mimoriadne aktívny prístup k súťaži Hovorme o jedle pre Základnú školu s materskou školou v Dubovanoch - Veselom z Trnavského kraja. Srdečne blahoželáme.


A pre Špeciálnu základnú školu na Rekreačnej ceste číslo 393 v Novej Bani z Banskobystrického kraja. Srdečne blahoželáme.

 

Všetci pozvaní hostia a zástupcovia ocenených škôl si na záver pochutili na spoločnom slávnostnom obede.
Ešte raz všetkým veľké poďakovanie.

Tešíme sa na stretnutie s víťaznými školami a partnermi súťaže aj na vyhodnotení ďalšieho ročníka súťaže Hovorme o jedle.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...